Министърът на здравеопазването Асена Сербезова временно спря сливането на болница „Лозенец“ и Специализирана болница по детски болести „Проф. Иван Митев“ до изясняване на казуса.

Здравният министър Асена Сербезова пристигна в министерството с дебела папка с документи.

„Поисках устройствения правилник, разбира се, щатното разписание и редица заповеди, които касаят министерството на здравеопазването“, коментира Сербезова.

Още в първите часове като министър бившият председател на Българския фармацевтичен съюз ще иска да се обясни на хората защо ваксините сега се произвеждат много по-бързо както е случая с COVID-19.   

„Защото дали ще снимате самото забождане на иглата – важно е да обясни даденият човек, който има авторитет в обществото, който е дори обичан, може да е от сферата на спорта например, от съвсем различни сфери, да обясни своя избор и защо това се прави –
технологията е разработвана още през 90-те години на XX век и в момента има ваксини за лечение на рак“, казва здравният министър

Това, което другите не знаят за Сербезова, е, че обича да снима и има собствен блог.

„Фотографията бе моя страст преди години. Тя, разбира се, изисква посвещаване и време, което от няколко години насам нямам“, споделя новият здравен министър.

Екоминистърът Борислав Сандов дойде пеша в ресорното министерство за първия си официален работен ден.

Обеща, че съвсем скоро във ведомството ще се влиза със зелен сертификат -  за поставена ваксина, преболедуване или отрицателен тест. Така, по думите му, ще се даде пример.

„Българските институции трябва да бъдат пример за всички граждани и от друга страна това също е обществена сграда, би  било редно, както в останалите обществени сгради, и тук трябва да се влиза със зелен сертификат“, казва Сандов.

Вицепремиерът с ресор климатични политики поема ведомството на фона на бедствия в страната.

„Продължаваме да имаме валежи, сега са от сняг, което подпомага да няма наводнения, но ще доведе до счупени дървета, необходимо да се действа аварийно“, коментира Сандов.

След по-малко от седмица Сандов ще участва в Съвета на министрите по околната среда в Брюксел.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!