Остра реакция на Фармацевтичния съюз след предложенията за промени в предписването и отпускането на лекарствата по каса, изцяло платени от нея. Те се правят от здравните власти основно заради констатиран недостиг на пари в НЗОК.

С предложените промени - отпада ограничението за брой лекарства по каса на една рецепта. Ще се изписват до 3 за всяко заболяване.

Лекарствата в една рецепта ще могат да се отпускат в повече от една аптека или в същата, но тя трябва да осигури остатъка от медикаментите до два дни.

От Фармацевтичния съюз подкрепят такъв тип облекчения, но казват, че не трябва да са за сметка на аптеките и плащанията, които те получават от касата за обслужването на рецепти с лекарства, изцяло платени от нея.

И предупреждават, че ако този приход им бъде драстично намален, много от тях ще прекратят договорите си с касата.

 

Стефан Тошев има 4 електронни рецепти с лекарства по каса. Ако не успее да намери всичко в една аптека, с предложените промени се дава възможност остатъкът да се осигури в същата или в друга в определен срок.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дори и да отида в провинцията, някъде на почивка, трябва да ги взема, щом може в друга аптека - е много добре“, казва Стефан Тошев, пациент.

А с отпадането на ограничението за брой лекарства на една електронна рецепта, ще се намали броят на самите рецепти. Защото на една ще може да се изписват медикаменти, платени 100% от касата, за всички заболявания на пациента.

„Имам хора с по 13 рецепти, не е нужно. Сега те ще бъдат разделени в три групи - един здравноосигурен ще може да има до 3 вида рецепти“, обясни д-р Георги Миндов, общопрактикуващ лекар.

По-малкият брой рецепти обаче означава по-малко плащания от касата към аптеките. Сега те получават по 5 лева за всяка рецепта с лекарства, изцяло платени от касата. Сумата компенсира това, че аптеките нямат право на надценка на тези продукти.

„Допускам, че ще има такива, които ще си прекратят договора със здравната каса и то според мен няма да са малко. Защото няма да могат да обезпечат дейността си по обслужването на тези лекарствени продукти“, каза Стефан Минков, който е магистър-фармацевт.

В отговор до bTV от касата обясняват, че от април насам плащанията към аптеките за обработката на тези рецепти са скочили драстично. Тъй като оттогава тя поема напълно повече на брой лекарства, което е генерирало и повече рецепти.

"Изпълнението на бюджета на НЗОК към 31.05.2024 г. показва ясна прогноза за превишаване на средствата за здравноосигурителни плащания за посочените дейности на аптеките, свързани с обработката на електронните предписания, съдържащи лекарства, заплащани 100 на сто от бюджета на НЗОК."

Очаква се предложените промени да намалят този разход на касата с един милион лева месечно.

„Говорим за оптимизиране, така че да можем да покрием изпълнението до края на годината“, заяви д-р Галя Кондева, министър на здравеопазването.

Срокът за обществено обсъждане на предложенията е 14 дни.