След настъпването на  пандемията от COVID-19  интересът на младите лекари към специалностите, които да практикуват в бъдеще, се променя.

При випуск 2020 на Медицинския университет в София се е появил интерес към специалност „Инфекциозни болести“, при предния випуск никой не я е избрал. Най-желана пък е специалност "Вътрешни болести", следвана от „Хирургия“, „Акушерство и гинекология“ и „Ортопедия и травматология“.

Над 90% от завършващите искат да се реализират като специалисти в болнични заведения, а едва 3,5% желаят да станат общопрактикуващи лекари. Около 3% виждат себе си като медицински представители на фармацевтични компании.

Някои от бъдещите лекари вече са се сблъсквали с борбата с пандемията.

„Всяко предизвикателство мобилизира. За мен медицината е да помагаш на хората около себе си и то да помагаш на страдащия, да му показваш, че има и по-добро бъдеще“, казва Диян Ганев, доброволец в COVID отделението на ВМА.

Същият избор са направили още 200 студенти.

Близо 480 студенти от Медицинския университет в София ще положат Хипократова клетва следващата седмица, над 260 от тях са българи, а чужденците са 215 от 29 страни.

Според декана на Медицинския факултет към МУ-София онлайн уроците ще бъдат наваксани практически, а COVID кризата насочва интереса на студентите към инфекциозните болести.

„Когато в обществото и съзнанието на отделните пациенти и лекари се види важността на експерт по дадена дисциплина и неговата полезност, оценена от обществото, естествено е и младият човек да пожелае и да се амбицира да стане такъв експерт“, добавя проф. Димитър Буланов.

Раздаването на дипломите на МУ-София тази година ще е в отделни групи следващата седмица, като ще се предава на живо и в интернет.