Антоанета Цонева от „Демократична България“ и Деница Сачева от ГЕРБ спориха върху теми като съдебната реформа, здравната криза и корупцията в предаването „Лице в лице“ като част от предизборните дебати на бТВ.

„Кризите, в които се намираме в момента, със сигурност са свързани и не се управляват правилно. Ако ГЕРБ беше на власт, нямаше да сме в тази ситуация с цените на тока“, смята Деница Сачева. По думите ѝ здравната криза също нямаше да достига тези рекордни нива.

„Кризите са системен резултат от хаоса в управлението на ГЕРБ. Енергийната система е черна корупционна каса, тя не е била реформирана. Енергийните дружества са пълни с калинки на ГЕРБ и това е една от големите ни критики към служебния кабинет, че тези хора продължават да са там“, каза Антоанета Цонева.

„Днес гледах много внимателно данни от края на мандата на ГЕРБ – в края на март все още сме на дъното по ваксинация и отново държахме високи нива на смъртност. Според ГЕРБ те имали интензивен план за ваксинация на населението, което не отговаря на истината“, каза още Цонева.

„Аз не съм учудена, че не критикуват служебното правителство, тъй като от ДБ ясно и открито заявиха, че ще бъдат в коалиция с БСП и ще работят заедно с левицата“, контрира Сачева. По думите ѝ това е обяснението защо ДБ са толкова категорично против ГЕРБ.

Относно правосъдната реформа участниците в дебата се обединиха около това, че такава трябва да има, но с абсолютно различни формулировки какво трябва да представлява.

„Ние искаме цялостна правосъдна реформа и винаги сме го заявявали. Реформата на ДБ се изразяваше в това да се премести бюрото за защита на свидетели и в мантрата да си отиде главният прокурор като личност. Ние сме против тези сталинистки методи на действие“, каза Сачева.

„ГЕРБ винаги са се държали по начин, който показва, че са щит заедно с ДПС по отношение на прокуратурата, за да могат да останат неразследвани чекмеджетата, които се превърнаха в емблема на управлението на ГЕРБ“, каза Цонева.

Повече вижте във видеото.