Днес в НС новите 240 депутати полагат клетва  Тържественото заседание ще започне точно в 9. Най-важната задача днес е народните представители да излъчат своя председател.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС предлага това да бъде Рая Назарян. От ПП-ДБ вече казаха, че няма да подкрепят тази кандидатура.

Най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание Силви Кирилов е на 73 години, а най-младият - Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, е на 24 години. Мъжете в новия парламент са 176, а жените - 64.

На тържественото заседание ще присъства президентът Румен Радев, служебната власт, представители на дипломатическия корпус и други официални лица.

След като парламентът започне работа, президентът трябва да стартира и процедурата за съставяне на редовно правителство. Той трябва да покани партиите за консултации. А след това да връчи и първия мандат – по право на кандидат за премиер, излъчен от първите на изборите ГЕРБ-СДС.

Той или тя ще има 7 дни да предложи правителство.

Ако не успее вторият мандат, се връчва на втората по големина политическа сила в парламента – ДПС. Ако и те не успеят, президентът избира една от останалите партии в Народното събрание, за трети последен опит за съставяне на редовно правителство.

Ако и трите опита са неуспешни, се пристъпва към назначаване на нова служебна власт по новите правила в Конституцията на България.