Добра новина от България влезе в световните медии. Много издания разказаха за спасителите на щъркели от североизточната част на страната ни.

Заради лошото време и ледения дъжд там стотици птици не можаха да продължат пътя си, а някои от тях бяха в безпомощно състояние и хората ги приютиха в домовете си.

Леденият дъжд, който продължи да вали в началото на седмицата в североизточна България постави на изпитания щъркелите и много хора приютиха бедстващите птици в домовете си.

На 18 март вечерта 53-годишният Сафед Халид се прибира към дома си заедно със своя син, когато намират бедстващите птици. Сафед прибира щъркелите в стопанска постройка. Пали им печка, за да се стоплят.

„Съжалих животните, като ги видях, те бяха на два пръста лед отгоре и нямаха възможност да се движат… и просто ги съжалих животните”, разказва Сафед Халид.
Новината за добрината на Сафед излезе и извън границите на България.

Екип на спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани” в Стара Загора обиколи всички спасени птици, за да ги прегледа. Няколко бяха докарани за лечение в центъра.

Лошото време и в други части на страната накара много хора да се тревожат за съдбата на щъркелите.

Експертите предупреждават, че ако птицата може да се движи, не е добре да се опитваме да я залавяме.