Близо 3000 гласа повече от опонента си събра кандидатът на „Има такъв народ“ Илко Стоянов на проведения вчера балотаж на частичните местни избори в Благоевград.

Втори остава досегашният кмет на общината Румен Томов, който се яви като независим кандидат, но с подкрепата на БСП.

„Първото нещо, което ще направя, е да започна работа и да проверя нещата чисто рутинно. За мен няма значение кой от кой екип е. В момента, в който открия нарушение, ще бъдете запознати с него публично и ще бъде предадено на компетентните органи“, заяви новият кмет.

„Ще имам чисто нова структура, изключително експертна и с доста редуцирани заместник кметове, с нови дирекции. Така че всеки, който се впише в тази структура, ще му бъде даден шанс, но да си върши работата“, заяви още Илко Стоянов.

За работата си с общинския съвет той посочи, че ще бъде публична и прозрачна. Илко Стоянов беше категоричен, че ще предпочете да бъде кмет на община Благоевград, вместо депутат.

„Още на 12 юли ще подам заявление да не бъда избиран за народен представител. Няма да ставам народен представител, вече съм избран за кмет“, каза той.

За Илко Стоянов са гласували 55,80% или 10 406 избиратели, отишли до изборите урни. Втори остава Румен Томов с 40,93%, а гласа си за него са дали 7632 избиратели. Малко над 600 избиратели са отбелязали "Не подкрепям никого" по данни на Общинската избирателна комисия. Гласувалите на втори тур за кмет на общината са близо 28,50% от избирателите.