Участъците от републиканската пътна мрежа, за които се изисква платена винетна или тол такса ще се сигнализират с нови пътни знаци. Това предвижда Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за сигнализация на пътищата с пътни знаци.

С проектонаредбата се въвеждат общо осем нови пътни знаци за временна организация на движението. 

Със знак Д 25.1 шофьорите ще бъдат информирани, че за използването на пътя се изисква платена винетна или тол такса, а знак Д25.2 ще е само за тол такса. Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса.

Снимка: btvnovinite.bg

Идеята на новите знаци е те да повишат пътната безопасност и да помагат на водачите с повече и актуална информация за състоянието на пътя. Въвеждането им ще указва наличието на задръствания, намалена видимост, настъпило произшествие на пътя, зарядни станции за електромобили и станции за зареждане на автомобили с водород.

Така например проектът на наредба предвижда три нови предупредителни знака за временна организация на движението. Те ще бъдат обособени в отделна група "А" и ще сигнализират за опасност в жълт цвят.

Знак А41 - "Образувано задръстване", ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които се е образувало задръстване, което водачите биха могли да не забележат своевременно.

Снимка: btvnovinite.bg

За "Намалена видимост" ще ни предупреждава знак А42 - за сигнализиране на пътни участъци, в които видимостта е намалена поради мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване, запрашаване или други подобни условия.

Знак А 43 - "Настъпило пътнотранспортно произшествие", ще се използва за сигнализиране на настъпил инцидент, който създава опасност или затруднение за движението. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!