Нови уникални разкрития в Провадия-Солницата пренаписват учебниците по история. Поредният археологически сезон в най-стария град в Европа приключва тези дни.

2000 години преди построяването на първата пирамида в Древен Египет край днешна Провадия се издига внушителна каменна крепост.

"Трябва да се пренапишат учебниците по военна стратегия, защото в сегашните учебници пише, че в праисторията почти няма каменни съоръжения и изобщо няма нужда от такива", обясни проф. Васил Николов, ръководител на разкопките на Провадия-Солницата.

Снимка: bTV


Хората, живели зад крепостта преди близо 7000 години, обаче имали огромна нужда от нея, за да запазят несметното си богатство – солта, която добивали единствени. За това изградили сложна радиална каменна отбранителна система.

„Една доста добре изградена военна стратегия. Намираме много върхове за копия, кремъчни стрели, костени стрели. И също много фрагменти от човешки кости, черепи, зъби, различни части на тялото, което е едно доказателство за военни действия по това време", разказва Галина Самичкова, зам.-ръководител на разкопките на Провадия-Солницата

Снимка: bTV

Зад каменните стени пък през това лято археолозите разкриват двуетажна сграда с обща площ от 160 кв. м.

"Тази конструкция е била висока поне 7-8 метра. Огромна, и като височина, и като тегло. Тя е надхвърляла 15 тона", обясни Тодор Дяков, археолог.

За сравнение по същото време, през петото хилядолетие пр. Хр., в останалата част на Европа са живеели буквално в дупки.

„Именно на Източните и Централните Балкани и днешна Северна Гърция се ражда тази цивилизация, която фактически дава корените на цяла Европа", каза проф. Васил Николов, ръководител на разкопките на Провадия-Солницата.

Снимка: bTV

Какво се е случило с тази цивилизация? Отговорът дава друго откритие – едно от късните съоръжения за добиване на сол.

"Хората са започнали да търсят соления извор надолу. Явно е започнала да изчезва водата. Това е също доказателство за засушаване на климата през втората половина на петото хилядолетие, което всъщност е причина за загиването на първата европейска цивилизация", поясни проф. Васил Николов.