Нови разкритията на bTV за буса с мигранти, който преминава през срязаната защитна ограда по границата на България с Турция. bTV научи от свои източници, че това се е случило в района на Лесово. Пресцентърът на МВР също даде подробности след наше запитване.

Според източници на bTV и уточненията от пресцентъра на МВР направени по-късно днес след нашето запитване, клипът е сниман на 25 юни. Към този ден „Гранична полиция“ е била оглавявана от Деян Моллов, който на 10 август бе понижен от служебния министър Иван Демерджиев до заместник-директор, а на 25 август след настояване на министъра той подава оставка.

През разрязаната ограда минава цял бус с ямболска регистрация, пълен с мигранти, защото каналджиите са знаели, че този участък е по-слабо охраняван от останалите. Затова и каналджиите са имали достатъчно време дори да спрат и да снимат наглото преминаване във видео. Групата все пак малко по-късно е задържана.

Действието се развива в ранно утро на 25 юни. Клипът е направен от един от каналджиите.

Минута след това бусът поема в грешна посока - наляво и се обръща на стръмен участък около река Тунджа. На снимка, направена след инцидента, се вижда същият бус, вече без регистрационни номера, а на граничните полицаи се налага да спасяват пострадалите мигранти.
 
В най-близкото село - Лесово - също са гледали скандалния клип в социалните мрежи.

От началото на годината досега са предотвратени към 100 000 опита за незаконно влизане от Турция, казаха за bTV от „Гранична полиция“. Оттам уточниха, че водят статистика за опитите, а не за хората, защото един мигрант може да направи няколко опита да премине границата.

Оградата още същия ден е възстановена, а охраната в района подсилена. Но въпреки това местните продължават да разказват, че срещат редовно нелегални мигранти.