Нови правила за спасителите влизат в сила от първи май. БЧК променя методиката за обучение на морските гардове. Целта е да се сложи край на постоянния недостиг на спасители по плажовете.

Въпреки наплива за спасители, който отчитат от БЧК, и тази година кандидатите за басейн са в пъти повече от тези, които искат да спасяват летовници на плажа. Курсовете все още продължават, но ситуацията не е по-различна от предните лета. Миналата година, например, разрешения за спасители, които се подновяват за всеки летен сезон, са издадени на общо 3250 души. От тях едва около 1300 са били кандидатите за море. А изчисленията показват, че за охрана на плажовете по цялото Черноморие са необходими поне 2000 спасители.

Новите правила за провеждане на курсовете имат за цел да стимулират кандидат-спасителите да предпочетат морето - те стават по-кратки и по-евтини. Самите спасители пък вече ще са профилирани - ще могат да упражняват тази дейност само на плажа, или само на басейн.

На море е доста по-отговорно, по-голям е районът, който трябва да се покрива, също има доста други фактори - вълни, вятър, които също влияят", коментира кандидат-спасителят Наско Якимов (50 г.). За по-младите му колеги решаващо е заплащането - по-добро за по-малко работа. Така те избират работата на басейна, където пък курсът е по-кратък и два пъти по-евтин.

За да променят тенденцията от Червения кръст премахват досегашното изискване - спасителите за море да карат двоен курс, който често продължава по три месеца. От Асоциацията по водно спасяване твърдят, че има пропуски със задължителните нормативи, които пълнят плажовете със застаряващи или неопитни спасители.

„Човек, който с извинение, накуцваше, дойде при мен и искаше да става спасител. Аз му казах, че няма как той за мен да е покрил норматива. След два дни пристигна със заверен талон от БЧК. Един документ не значи, че този човек е адекватен и може да извърши водноспасителна операция", обясни Николай Иванов, председател на Асоциацията по водно спасяване в Бургас.

От Червения кръст отричат да правят компромиси, тъй като изпитващите били от София. И допълниха, че за да е по-добра подготовката на кандидатите, часовете им за практика се увеличават с 1/4.

По-добро заплащане и поемане на разходите за храна и квартира или пътни от концесионерите също би увеличило броя на кандидатите за спасители по плажовете. На Северния плаж в Бургас поне нямат този проблем. Хубавото време напълни ивицата с летовници. Още по-голям наплив се очаква през поредицата от почивни дни за великденските празници. За да са в безопасност хората на плажа, особено, ако решат да се изкъпят в морето, от вчера дежурят три обходни двойки спасители. Повечето плажове обаче остават неохраняеми поне до първи юни, така че не рискувайте излишно.