Нови правила за изчисляване на обезщетенията при инциденти на пътя. Те предвиждат компенсациите да се изчисляват с точкова система.

Георги е пометен от автомобил на пешеходна пътека. Резултатът – извадена ключица на рамото, засегнати сухожилия и множество охлузвания. Получава обезщетение от 6000 лева, но казва, че с рехабилитацията възстановяването му е струвало повече:

„Нормално би било някъде около 7-8 поне, едно 20% повече, за да мога да си покрия наистина разходите”, обясни мъжът.

Асоциацията на пострадалите при катастрофи се притеснява, че новите правила ще доведат до по-малки обезщетения за пострадалите като Георги.

"Това, което се предлага, е много по-ниско от сега действащата съдебна практика и обезщетения”, заяви Владимир Тодоров.

От Асоциацията на застрахователите обаче дадоха примери и в двете посоки. Ако досега при инцидент с лека травма на възрастен мъж са се изплащали 2000 лева, с новите правила сумата скача до почти 5000. При смърт на мъж с трима наследници – съпруга и две деца и годишен доход от 24 000 лева обезщетението обаче намалява до малко над 323 000. От бранша посочват, че не може да се говори за рязък спад на обезщетенията.

„Проектът е база за разговори оттук нататък, очевидно там, където има такива дисбаланси, тези дисбаланси ще бъдат обрани в дискусията, в която тепърва предстои”, каза Константин Велев.

Според застрахователите промените няма да доведат до увеличение на застрахователните полици. Тепърва предстои становището на държавата и общественото обсъждане.