Нови правила в борбата с измамите с банкови карти влизат у нас от догодина. Трезорите ще трябва да въведат допълнителна защита при плащанията в интернет, а ако все пак картата бъде източена с измама, клиентът ще търпи по-малко щети.

За година в Европейския съюз се източват над 1 милиард евро, показва доклад на Европейската централна банка. Близо 2/3 от сумите са откраднати след плащания в интернет, а 14 на сто при скимиране на картата от банкомат.

Според правилата у нас, ако картата ви бъде източена, дори да се докаже, че сте ограбени, банката има право да не възстанови до 300 лева – за това, че не сте опазили данните си. От догодина сумата на така наречената "споделена отговорност" пада на 100 лева.

Преди време Русалин Венев с изненада установява, че картата му е блокирана.

„Обадих се на банката издател, оттам ми казаха, че тя е блокирана тъй като се регистрирани няколко тегления от Перу”, разказа той.

Крадците били толкова упорити, че след няколко транзакции по 400 лева, продължили да точат малки суми, докато в сметката останал само лев.

„По това време дори нямах международен паспорт, но въпреки това трябваше да мине един 45-дневен период на проверка. За щастие беше доказано, че не съм се телепортирал до тази страна, за да си изтегля парите”, допълни Русалин.

Преди дни в подобна ситуация попадна и финансистът Владимир Каролев – парите му са изтеглени на Бахамските острови.

Заради големия ръст  на плащанията с карти у нас и за да се ограничат измамите в интернет, банките ще трябва да въведат системи, които ще изпращат есемес или имейл с парола за всяко онлайн плащане.

"Ще се генерира отделен код, който потребителят ще получава по защитен канал и би трябвало да е сложно да се разбие тази защита”, обясни Нина Стоянова, подуправител на БНБ.

Ако все пак бъдем ограбени, щетите ще бъдат ограничени.

„Размерът на тази отговорност се намалява до 100 лева, но ако тази платежна операция е причинена от измама от самия потребител, както и ако той не е предпазил своите характеристики чрез небрежност, той ще понесе цялата отговорност”, допълни Нина Стоянова.

Някои от банките вече ползват тези системи, а останалите ще имат година и половина след приемането на закона да ги въведат. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!