Нови пътни знаци влизат в употреба у нас от Нова година. В момента тече обществено обсъждане на табелите, указващи пътищата, по които трябва да се движим с винетка и тези, които предупреждават за задръствания и катастрофи.

Новите знаци, които ще ни показват къде има мъгли, задръствания и катастрофи ще предават информация за пътната обстановка като изображение на електронно табло. Такива табла обаче в момента има само на няколко места в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

„Има изградени 20 такива табла, информационни. Има интелигентна транспортна система на един участък от АМ Струма. За всички новостроящи се магистрални участъци е предивидена такава система и там също ще бъдат изобразявани”, обяснява Иван Табаков от дирекция „Пътна безопасност и планиране на дейностите по Републиканската пътна мрежа" към АПИ.

За професионалните шофьори като Илиян и баща му, които пътуват основно до Полша, знаците не са новост.

„Предполагам, че ще е полезно, да. Мислим, че требва и повече да се направят, не може само 20”, казва Илиян.

Снимка: btvnovinite.bg

По план знакът, указващ инцидент на пътя, ще съществува и в преносим вариант. Ще го поставят пътните полицаи.

Друга част от общо осемте нови табели, ще сигнализират участъците от републиканската пътна мрежа, за които се изисква платена винетка или тол такса.

Снимка: btvnovinite.bg

Предвидени са и специални пътни знаци, указващи наличието на зарядни станции за електрически превозни средства и станции за зареждане на автомобили с водород.

Колко ще струват знаците, от пътната агенция не могат да кажат.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!