Първи искри между победителите на изборите в Северна Макдония и властта в София.

В телевизионно интервю след победата - лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски критикува служебния премиер Димитър Главчев и заговори за корекции по Договора за добросъседство.

Веднага след победата лидерът ВМРО-ДПМНЕ заявява в интервю, че не приема промените в Конституцията и вписването на българите в нея да са условие за започване на преговорите за членство на Северна Македония в Европейския съюз.

„Сегашната концепция ние нямаме намерение да я подкрепяме“, казва Мицкоски.

Вчера служебният премиер коментира победата на партията му, известна с антибългарската и антиевропейската си реторика.

„Надявам се да продължат европейската си перспектива. Ние от своя страна повече отстъпки няма накъде да правим“, коментира служебният премиер и външен министър Димитър Главчев.

„Ще се заемем с решаването на вътрешните ни проблеми и ще чакаме някой разумен, с когото да разговаряме.  Не виждам какво е отстъпила другата страна“, коментира Мицкоски.

Въпреки, че е първият ден от предизборната кампанията у нас, всички са на едно мнение - победителите в Северна Македония трябва да спазват договорките.

„С колегата Мицкоски съм работил винаги добре, но бих ги призовал - изборите им минаха, да си оберат реториката и да се придържат стриктно към договора. Това мога да ги посъветвам като приятел“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ние направихме едно предложение на Северна Македония, и то не е българско, то е на цяла Европа. Ние не можем и няма да сменим мнението си по този въпрос“, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония. Искам да се обърна към г-н Мицкоски - няма да има български премиер, който ще тръгне срещу интересите на България“, заяви лидерът на ДПС Делян Пеевски.

Снимка: ДПС

„Припомням на Християн Мицковски, че не всикчи българи са македонци, но всички македонци са българи. Най-добрият път за европейската интеграция на Македония е пълната интеграция с България“, коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Снимка: БГНЕС

„България проявяваше търпение и добра воля твърде дълго. Искането на нови отсъпки е недопустимо. Няма да допуснем унижение на българското достойнство“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вината е на „Продължаваме промяната, вината е на „Демократична България“, вината е на ДПС и на ГЕРБ, защото те вдигнаха ветото. Северна Македония в този момент няма никакво място в ЕС“, посочи Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Снимка: btvnovinite.bg