Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и Българският лекарски съюз се обявиха против новите данъчни изисквания за касовите апарати в лекарските кабинети.

Медиците се опасяват, че системата може да блокира, а данъчните да получат необоснован достъп до лична информация за здравето на пациентите.

Според Наредба № Н-18 всеки бон от касовите апарати в лекарските кабинети вече ще се изпраща в реално време до сървърите на Националната агенция за приходите.

Целта е да бъдат предотвратени злоупотреби.

Първото притеснение на лекарите е, че според НАП медицинският софтуер, с който се издават направления, рецепти и болнични, може да се използва и като софтуер за управление на търговски процеси.

По този начин, ако се повреди касовият апарат или спре интернетът, софтуерът в кабинета, който е вързан с Националния осигурителен институт, също ще спре да работи, предупреждават лекарите.

Второто им притеснение е, че новите правила превишават целите на фискалния контрол и данъчните ще имат достъп до медицинските досиета на пациентите.

В писмена позиция от НАП подчертаха, че не изискват данни за здравословното състояние на пациентите. Това било обяснено на браншовите организации и разработчиците на медицински софтуер.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента Националната агенция за приходите и Министерството на финансите анализират фискалните рискове и спецификите, когато се ползва софтуер за нуждите на договорите с НЗОК и възможности за евентуална промяна”, се казва още в становището на агенцията.

Очаква се новите изисквания да влязат в сила от септември.