От полунощ в сила важат допълнителни мерки в София. Заради скока на заболелите учениците от 5. до 11. клас в Софийска област минават на онлайн обучение.

Заведенията за хранене и развлечения, сред които игралните зали и дискотеките, ще работят с 50% от капацитета си. Работното време ще е до 22 ч. и с изискване за зелен сертификат.

Браншът вече обяви бойкот на мерките и заяви, че заведенията ще работят при спазване на мерките за безопасност.

Малко след полунощ, разделени на четири екипа, Столичната здравна инспекция, полицията, Агенцията по храните и "Пожарна безопасност" тръгнаха на лов за нарушители в различни райони на София.

Централният бул. „Витоша“ обаче се оказа пуст, а работещите обекти се брояха на пръсти. Санкции имаше само за липса на маски и валидни сертификати.

От бранша са категорични, че бойкот на ограничения капацитет и вечерния час ще има. Смятат, че ваксинираният персонал и клиентите със зелен сертификат осигуряват напълно безопасен процес на работа.

На фона на тъмните нощни заведения в центъра на столицата в "Студентски град" почти всичко работи. Пред пункт за антигенни тестове имаше опашка от чакащи, за да влязат в дискотеките.

Масови проверки ще има и през следващите дни, предупреждават от РЗИ.

Близо 10 000 са новите случаи на коронавирус у нас. Това са над 26% от направените тестове. Излекуваните са почти 5000. Броят на настанените в болница се запазва висок.

70 души са починалите, като над 85 на сто от тях не са били ваксинирани. През последното денонощие са поставени почти 12 000 дози ваксина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!