Шоков скок се очертава в цената на парното от юли. Въпреки ниските цени на природния газ Комисията за енергийно и водно регулиране ще обсъди искане за нови цени на топлоенергията.

Цените на топлоенергията ще се определят веднъж в годината, а за определянето им ще се използва прогноза за стойността на природния газ. Ако се установи значително отклонение – ще могат да се правят корекции. 

Утре регулаторът ще обсъди годишните цени на топлоенергията. Оказва се, че те са по-високи от сега действащите. 

За столичната топлофикация се предвижда скок с 22,3%, за Бургас, Враца и Разград – над 15%, за Велико Търново – близо 9%. Има и топлинни дружества, при които цените са по-ниски от сега действащите. Става въпрос за Русе, Габрово и Пловдив. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента цената на газа е ниска поради ниско потребление и препълнени вместимости за газ хранилища, а към края на година и началото на следващата се очаква оживление на икономиката – цената на газа ще тръгне нагоре. КЕВР прави в момента някаква прогноза за цената на газа средната, която ще бъде за този период. Именно на тази средна цена изчислява количеството газ, който ще потребяват топлофикациите и цената на топлинната енергия. Именно поради тази причина те пишат едно увеличение от около 22% на топлинната енергия“, коментира Таско Ерменков, зам.-председател на Kомисията по енергетика и депутат от БСП. 

По думите на енергийния експерт Иван Хиновски има възможност цените да се коригират с изравнителни сметки. „Анализите показват, че за предстоящия отоплителен сезон ще имаме по-малко плащане, отколкото през изминалия заради спада в цената на газа“, допълни той. 

Енергийният министър Теменужка Петкова отхвърли твърденията, че цената на топлоенергията ще се повиши с 20% и ги определи като неоснователни. „Не знам кой енергиен експерт би направил това сравнение, че цената на топлинната енергия ще се увеличи с 20%, но ако някой прави сравнение между цената на сега и годишната прогнозна средна цена, която КЕВР е определил – това означава, че този експерт не разбира нищо. Това е абсолютно некоректно“, каза Петкова.