Неизрядната, според район Панчарево, триетажна сграда край язовир "Искър" фигурира в кадастралната карта като производствен обект на един етаж. От Държавното ловно стопанство са я нанесли миналата година и твърдят, че новата сграда е законна, защото не е строеж, а ремонт.

Така ли е обаче в действителност - попита Марин Николов в интервю към заместник-директора на стопанството.

Там по-рано имало постройка със същата площ от 1341 кв метра. В нея поправяли горската техника и започнали ремонт, за който нямало нужда от разрешително. Това твърдят от държавното ловно стопанство и фирмата партньор, свързана с Румен Гайтански.

На архивни сателитни снимки в системата на „Гугъл Ърт“ обаче, от периода 2010-2020 г., не се вижда никаква постройка преди настоящата. Питаме за това зам.-шефа на стопанството инж. Петър Герзилов.

- Това е ремонт на съществуваща сграда.
- Вие лично свидетел ли сте на предната постройка?
- Да. Имаше останали основи от старата сграда, които са вече разрушени и бетонна площадка.

- Но я е имало в разрушен вид, така ли да разбирам?
- Да.

- Ето тук трябва да е, такова нещо не виждаме, нали така?
- Значи, сградата е срутена и може би е покрита с трева и храсти около нея. Основите са закрити от храстите и тревата.

- Вие казвате, че сте виждал сграда от 1341 квадратни метра преди да построят тази?
- Бетонна Площадка.

- Възможно ли е хем да не я виждаме тук, хем после да е ремонтирана?
- Не мога да коментирам.

Нотариалният акт за всички имоти на ловното стопанство е от 2005 година. Той включва сграда със същата квадратура, но такава виждаме не на същото място, а на 4 километра от него, сочат сателитните снимки.

По инициатива на горските така наречената стара постройка на спорното място е нанесена в кадастъра едва в началото на миналата година, малко преди да видим новата сграда, вдигната до покрив - на тази сателитна снимка от юли месец.

Припомняме, че преди дни кметът на Район Панчарево е изпратил протокол, че обектът е незаконен към Дирекция „Общински строителен контрол“.