Пореден, трети опит за спиране на търга за доставка на 400 линейки на Спешната помощ. Обществената поръчка е на стойност 60 милиона лева.

В Комисията за защита на конкуренцията е подадена нова жалба срещу обществената поръчка за доставка на нови линейки с необходимото им оборудване, чиито аргументи са същите като в предишната подадена жалба, посочват от Здравното министерство.

Новата жалба е подадена от фирмата „АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК” преди два дни.

В нея е поискана временна мярка „спиране на процедурата”, като мотивът за обжалване е „Недостатъчен срок за изготвяне на оферти”, посочват от здравното министерство.

„Прави впечатление, че текстовете в жалбата на „АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК“ са структурирани по идентичен начин с текстовете в жалба № ВХР-1117-28.05.2018 г. от „ВАЙНМАН ТЕХНОЛОДЖИ” ЕООД. Буди съмнение и доколко жалбата е подадена от „АМБУЛАНС ИЛК ИАРДИМ ВЕ ХАСТАХАНЕ ЧИХАЗЛАРЪ ВЕ ТИСИСЛЕРЪ САНАЙ ТИК“ и действително налице ли е представителна власт на лицето, подписало жалбата”, пише в официалното съобщение на здравното министерство.

По закон възлагането на обществената поръчка спира в момента, в който възложителят бъде уведомен за образуване на производство от КЗК, каквото в момента не е образувано.

От министерството уточняват, че към момента търгът не е спрян. Ако това обаче стане факт, България може да изгуби парите от Европа за обновяване на автопарка на Спешната помощ.

Посочват още, че към настоящия момент процедурата по подаване на оферти за доставката на 400 нови линейки продължава, като крайният срок за представяне на офертите 10 август 2018 г.