700 лв. пенсия в рамките на един мандат, двойно увеличение на доходите на учителите и ръст с 1/3 на доходите на чиновниците – това са някои от акцентите в програмата на „Нова република”, което беше представена днес.

Колко биха стрували тези предложения, ще стане ясно другата седмица, когато бъде представена и икономическата част на програмата.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев програмата на „Нова република”е единствената дясна алтернатива на политическите програми на БСП и ГЕРБ.

По думите му в момента българската политика се е изродила до състезания на партийни назначения и кражби от различни партийни централи – ГЕРБ, БСП и ДПС.

„Поставяме човека с неотменимите му права в центъра на програмата ни. Ще спрем рекламата на хазарт и съпричастността на държавата в разпространяването му. Отчитаме посегателството на личността и свободата като най-мощните рушители на една нация”, заяви Кънев.

Силна държава се гради от ефективни институции, подчерта говорителят на надпартийната платформа Трайчо Трайков.

От „Нова България” обещават да запазят ниските данъци, да премахнат партийните обръчи, да увеличат реалните отговорности и бюджета на общините. От третата година програмата им предвижда 50% от данък печалба и ДОО да остават в общините.

„Нова република” залага и на малка администрация, унифицирано електронно управление за комуникация между всички институции на държавно и местно ниво.

Ще заложим на принципа за израстване според заслугите, а не според партийното членство, добави Вили Лилков.

На третата година „Нова република” ще предложи на Народното събрание и значителна административна реформа, включваща обединяване на общини, както и сериозни промени в София.

Радикална съдебна реформа също е сред приоритетите на новата формация.

Ще проведем операция „Чисти ръце” в службите, прокуратурата и съда, обяви Петър Славов. Отчетност на върховните прокурори пред Народното събрание, отмяна на неотдавна приетия закон за НСО, гласуване на антикорупционния закон – но с промени, също са сред записаните стъпки в сферата на правосъдието и съдебната реформа.

Околната среда също е ключов елемент, затова от надпартийната платформа предлагат опазване на последните диви плажове и гори чрез „Натура 2000”. Програмата им предвижда използване на екогорива, както и съвременна система за енергийно подпомагане на социално слабите домакинства.

„Нова република” залага и на поетапно увеличаване на средствата за отбрана, които да позволят всяка година да се увеличават с около 10% заплатите на военнослужещите и офицерите.

Ще настояваме за приемане на национална стратегия за отбрана с хоризонт 20 години, обяви Борис Станимиров, а в дневния ред на ЕС ще поставят темата за енергийния съюз като начин да се осигури национална сигурност и независимост на България.

„Ще потърсим съюз с Румъния за влизането в еврозоната и Шенген. Няма да допуснем по никакъв начин шантаж от страна на Турция”, каза още Станимиров.