Нова професия се роди в пандемията в Италия - ковид мениджър. Според изискванията на властите той трябва да бъде нает от организаторите на събития, за да гарантира, че сред присъстващите няма да има заразени с коронавирус.

Поглед към България - кого наемат организаторите на събития у нас и колко струват услугите им?

До 5000 лева се плаща за фотограф и диджей. За флорист - до 1500 лева. Над 500 лв. вземат музиканти и певци, а около 150 лв. - гримьори и фризьори.

Как оцелява бизнесът на агентите на събития у нас по време епидемията?

Ваня Гергова има солиден опит в организацията на тържества, но заради пандемията за първи път остава 14 месеца без работа. Едва в края на юли тази година ще е първият й ангажимент.

„Аз имам сватба на 31 юли, която трета година я отлагаме. От 2019 г. започна организацията, трябваше да е 2020-та, и живот и здраве 31 юли би трябвало да я направя“, каза Ваня Гергова.

Ако досега в този бизнес на първо място е са били времето и талантът, акцентът вече е върху здравния статус и защитата от зараза.

„Организаторът да бъде организатор-пандемия, което е доста отговорно Наистина ми го поставят като задача, да го проверя, да го изисквам, особено за персонала, който както знаем, че трябва да носи маски“, допълни Ваня Гергова.

Ако в Италия след 15 юни новата професия, ковид мениджърът, има задължението да съхранява списък на присъствалите на тържеството 14 дни, за да бъдат проследени контактите, то Ваня няма този проблем - тя пази имената на гостите на своите клиенти вече втора година.

„Много сме зависими от това моят малък бизнес да бъде по някакъв начин поощрен или подпомогнат, защото ние нямаме никаква вина, че не можем да работим“, каза още Ваня Гергова.

Бизнесдамата се моли времето да е хубаво и да има много клиенти през лятото, защото след две години трябва да върне безлихвения кредит, който е получила, вместо финансова подкрепа от държавата, която така и не дочака.