Бившият шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров беше осъден условно на две години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок.

Присъдата на Софийския градски съд е третата за Киров.

В това дело той беше обвинен, че е разгласил класифицирана информация в национален ефир. Секретната информация е за присъдата на шофьора Живко Русев. Той е осъден на смърт в Иран за наркотрафик. За шестгодишната сага в Иран Киров говори през 2014 г. – едва когато Русев се завръща в България и влиза в затвора.

Заедно с днешната си присъда СГС отмени и мярката за неотклонение на Киров, която беше парична гаранция.

Бившият шеф на НРС е подсъдим и по още няколко дела.

Преди по-малко от две седмици Киров беше осъден на 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Тази присъда беше за длъжностно присвояване в периода 2007 – 2011 г., което е било в размер на повече от 5 млн. лв. Това е второто дело срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба.

Според Киров това дело е било „бързо, поръчково и политическо”.

Днешното дело е лична поръчка, каза още веднъж Киров. По думите му то е било „организирано” от настоящия шеф на Държавната агенция „Разузнаване” (ДАР) Драгомир Димитров.

„Това е част на неговата и на неговото обкръжение война, която води с мен и с моето семейство вече толкова години”, каза пред журналисти Киров.

Вижте още във видеото:

Киров беше осъден и по друго дело за същия тип присвояване и сходен размер на щетата – по него получи присъда от 10 години затвор на две инстанции. ВКС обаче върна това дело на въззивната инстанция, която още не се е произнесла.

Всички от делата срещу Киров продължават и нито една от присъдите не е влязла в сила.