Акции и арести срещу купуването на гласове продължават и тази неделя. Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков заяви, че най-често търговията с вот се случва в полза на една партия. Името й обаче щяло да стане ясно след вота на 11 юли.

В Етрополе беше арестуван мъж за организиране на купен вот. Според прокуратурата са предлагани по 50 лева на глас.

Снимка: btvnovinite.bg

Развитие и по случая от Пловдив - полицията арестува двама помагачи на задържания в събота бизнесмен. Той обаче беше освободен.

Масирана акция беше организирана и в Сливен. Написани са стотици протоколи с предупреждения.

Арестът в Етрополе е на 35-годишен мъж, за когото са събрани доказателства за участие в престъпна схема. При претърсване на ползвани от него помещения са открити декларации с лични данни на жители на града и на село Малко Искър, което се намира в близост. Някои от тези хора са потвърдили, че са им предлагани пари, за да гласуват и вече са свидетели в разследването.

Снимка: btvnovinite.bg

В събота пред дома на мъжа идва полиция, изчаква го да се прибере и го задържа. Според майка му, в дома им не са намирани нито пари, нито декларации.

Доказателствата - основно декларации за застъпници, са открити при претърсванията в къщата и в други две ползвани от мъжа помещения. Общо са 61 при 19 избирателни секции на територията на цялата община.

Снимка: btvnovinite.bg

"С които са декларирали съгласие, че могат да бъдат регистрирани като застъпници в посочената в тези декларации политическа партия, като същевременно им е обещавано, че ако гласуват за тази политическа партия, ще получат въпросната сума от петдесет лева", съобщи Христо Христов от Районна прокуратура – Етрополе.

От разпити на свидетели става ясно, че първият транш от сумата трябвало да бъде раздадена след два дни.

Мъжът работи към фирма за бързи кредити и по думите на майка му нямат особено голяма нужда от пари.

Снимка: btvnovinite.bg

"Нещо се е полъгал може би с някой, но по принцип тия няколко декларации, които са ги взели, тия са си искали да се запишат, а не той да ги е насилил", казва Татяна Николова, майка на задържания.

Срещу мъжа е образувано бързо производство и той остава в ареста. От прокуратурата казаха, че тази схема е нова за тях.

А в Пловдив са арестувани двама души, които са признали, че са помагали на задържания за купуване на гласове собственика на фирмата за дограма в „Столипиново“. По информация на bTV двама души от открития списък с имена са признали, че им са били обещани пари, за да гласуват за определена партия. А собственикът на фирмата е бил пуснат под гаранция, но не може да бъде открит нито в офиса му, нито на домашния му адресл

Масирана полицейска операция срещу купуването на гласове продължава в Сливен и след 19:00 ч. Проверени са 18 сигнала.

Снимка: btvnovinite.bg

Всичко започна следобед, когато изненадващо два екипа влязоха в квартал „Надежда“. При проверка на адресните регистрации имаше съпротива. Регистрирани на един адрес се оказват над сто души. Има и десетки хора без лични карти.

В хода на спецакцията са разпитани пастори и лидери, проверени са обекти за бързи кредити и заложни къщи с големи парични обороти.

Спецакцията ще продължи до изборния ден с подкрепление на жандармерия от Бургас. В момента задържани за купуване на гласове в Сливен няма.