Дори кратка разходка в произволен квартал е достатъчна, за да разберете, че със санирането определено има някакъв проблем. Заради работата на парче, в момента доста блокове изглеждат безумно.

На много места процесът се бави заради трудното коопериране между собствениците на жилища. Във всички области в страната има подадени молби за саниране. Все пак някои са по-активни от други – първенци са Бургас, София и Благоевград.

През последните 4 години в община Пловдив по различни програми са санирани общо 34 сгради. В града под тепетата обаче няма нито една обновена фасада по програмата на регионалното министерство за безплатно саниране.

За да може повече хора да се включат в безплатната програма, ползите от санирането ще бъдат рекламирани в 36 града до 5 септември.

Страхове

Лилия Наскова отказва да се включи в програмата за безплатно саниране. Страх я е, че може да бъде излъгана: „Говори се, че след време може да ни вземат и жилищата, като ни санират блоковете. Така чувам”.

Според представител на професионалните домоуправители, проблемът е, че хората не са свикнали да получават нещо безплатно и се опасяват, че ще бъдат измамени.

Освен доверието на хората, другата спънка са собствениците на вече санираните апартаметни. Често те отказват да осигурят достъп на работниците и безплатното саниране на целия блок остава мираж.