Над 15 хил. души се очаква да посрещната Новата година на площада „Александър Батенберг” в София.

Хората се пропускат през осем контролни пункта, а от полицията напомнят, че на площада са забранени стъклените бутилки, пиротехниката, както и носенето на оръжие. Тези, които са прекалили с алкохола, също ще останат зад преградите. 

Около сцената в празничната нощ освен обичайното полицейско присъствие ще има и 10 стратегически екипа от по двама полицаи. Те са обучени да стрелят срещу активни стрелци с открити лица и въоръжени с автомати, както е според изискванията на ЕС.

Основните линии на градския транспорт ще работят през цялата нощ, но с празнично разписание. Метрото ще е на интервал от 20 и 40 минути.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Засилено полицейско присъствие ще има на цялата пешеходна зона във Варна, както и пред по-големи увеселителни заведения, където се очаква струпване на хора.

Край сцената в Пловдив пък ще се стига през три пропускателни пункта. Няма да се допускат пияни и хора, носещи оръжие. Общината забрани използването на пиротехнически средства на открито.

Санкциите са сериозни – за физически лица глобата е от 300 до 3000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци имуществените санкции са в размер до 30 хил. лв.

В Бургас ще посрещнат нова година със Сантра, група „Селебрейшън” и 3000 парчета баница с късмети.

Вижте още във видеото: