Емблематичният брежански кестен е под сериозна заплаха. Нова болест унищожава дървото с годни за ядене плодове, а местните хора са притеснени за поминъка си. 

Гората от кестени над симитлийското село Брежани боледува от години. С нея и местните.

„Разбира се, че се притесняваме, защото аз съм се родила в кестените, раснала съм там, живяла съм, живея още и ми е мъчно за тях, защото всички знаем, че брежанските кестени са най-хубавите“, казва Райна Гюрова, жител на селото.

С годините болната гора дава все по-малко кестени, а дърветата изсъхват.

Снимка: btvnovinite.bg

„Основната причина за този проблем е така нареченият рак по кората на кестена. Той се причинява от гъба, която напада кестена, когато има рани. После тя се напуква и започва едно изсъхване на засегнатите части на растението“, обясни Иван Коюв, главен експерт към ЮЗДП.

Според специалистите ракът по ядливите кестени е пренесен чрез посадъчен материал от Източна Азия през 90-те години на миналия век и се лекува трудно. Надеждата е в специален щам, който противодейства на болестта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този щам е внесен на две места в Брежани и на три места в Петрич и то през пролетта на тази година, така че в момента ние извършваме оценка на развитието му“, посочва проф. Георги Георгиев, директор на Институт по гората към БАН.

Ако щамът не оздрави дърветата, ще се стигне до санитарна сеч и ново залесяване с кестенови дръвчета. Местно сдружение вече се е заело с това.

Снимка: btvnovinite.bg

„Произвеждаме фиданки, правим акции по залесяване. Залесили сме над 10 000 фиданки. Битката ни е да запазим кестените, защото те са уникални“, казва още Румяна Попова.