След скандала в парламента възникна нов казус с решетки на паметник на културата. След сигнал на зрители проверка на bTV установи, че металната ограда пред Съдебната палата в столицата е със статут на временно преместваемо съоръжение.

Снимка: btvnovinite.bg

Оказва се обаче, че оградата, която е на стълбите повече от десетилетие, трябва да бъде премахната или сменена, защото е със статут на временно преместваем обект.

Сградата е културна ценност от национално значение, също както и Народното събрание. Металните решетки са поставени преди 15 години, но са със статут на временно преместваем обект, обясниха от Министерството на културата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Националният институт за паметниците на културата допуска вече изпълнените монтажни ограждения на главния вход на Съдебната палата, да бъдат използвани като временно преместваемо съоръжение, до изготвяне на цялостен проект, съобразен с архитектурния облик и категорията на паметника на културата“, посочват от културното ведомство.

Двуметровите метални заграждения за захванати здраво за земята и се заключват с катинар за велосипед.

Архитект Дамян Стоянов е работил по реставрацията на паметници на културата като бившия Партиен дом и Халите. Според него решетките пред Съдебната палата са монтирани неправилно.

„При тяхното монтиране е допуснато нарушение, защото те не са закрепени като преместваеми обекти. Закрепени са трайно с много здрави болтове към каменните блокове. Даже и от някаква законова и нормативна гледна точка в момента тези решетки да са обосновани, те не са обосновани от културна гледна точка, от архитектурна гледна точка“, казва Дамян Стоянов.

Снимка: btvnovinite.bg

От Столичната община ни представиха разрешението за монтаж на оградата. То е от 2007 г. и сочи, че срокът, за който са поставени е "до изготвянето и одобряването на цялостен проект", както заявиха и от министреството. Такъв обаче все още няма.

Снимка: btvnovinite.bg

bTV отправи запитване към столичния Апелативен съд, който от две години стопанисва сградата. Все още очакваме отговор.

А иначе по-рано през деня проверка на bTV показа че решетките на парадния вход на парламента, които бяха поставени в нарушение на Закона за паметниците на култгурата, са премахнати. Няма и видими щети по стените или касите на вратите

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!