Нов скандал с продажба на дюни избухна и в Бургас. Промяна на статута на парцел на централния плаж, върху който се намира „Старата фрегата", предизвика нови обвинения. Те са отправени от „червения” депутат Румен Петков срещу министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Според социалистът министърът и областният управител на Бургас Константин Гребенаров са инициирали схема за продажбата на 1 дка парцел на бургаския плаж. Това е парцелът на изгорелия емблематичен ресторант „Старата фрегата", който е разположен върху дюните на Централния бургаски плаж.

„Министър Лиляна Павлова, освен че погазва интереса на Бургас, извършва тежко престъпление, фалшифицира решение на Министерски съвет", заяви Петков. Теренът е бил част от плажа с документ от 1999 г.

От „Държавна собственост” в Областна администрация-Бургас. обясниха, че мястото не попада в защитена зона и територия.

Решението за промяната на статута на парцела е на Министерски съвет е от 12 декември 2012 г. Постъпките за промяната обаче са започнали още от 2004 г. Областният управител не крие, че ще се търси инвеститор.

"Заявявам пред всички вас, съвсем съзнателно сме го направили", заяви Гребенаров.

В мотивите на министерски съвет е посочено, че Община Бургас не може да стопанисва имота, който крие опасности от инциденти.