Нов сигнал за бой между ученици беше получен в Пловдив. Видеоклиповете отново са заснети в близост до две от най-елитни гимназии в града – Руската и Английската. 

Този път момчетата, които участват в боя, са по-малки от тези, които ви показахме вчера. Той е заснет преди месец. Чува се и реплика за напразно дадени пари: „Е, това ли беше? За това ли платихме, а?".

Според полицията не става въпрос за организирани боеве. 

Засега само един от участниците в боевете е разпознат. Той е ученик в Английската гимназия.

Директорът на училището също е на мнение, че боевете не са организирани, а ученикът ще бъде наказан с предупреждение за преместване в друго училище. 

bTV обаче намери очевидец на схватката, който твърди, че побоят е изглеждал предварително организиран. 

„Бяха поне от порядъка на 80 - 100 души. Те първо се бяха събрали на стадиона и може би ги видяха преподаватели и ги разтърваха. Разпръснаха се  и след това се преместиха с 200 метра по-надолу”, разказа Илия Йорданов.

„Имаше много хора, които гледаха отстрани като театър, и се забавляваха на това, което виждат”, допълва Илия.

„Дали ще е близо до нашата гимназия, или на друго място в града – ако организират такива боеве срещу заплащане, трябва наистина полицията и прокуратурата много сериозно да се заемат”, коментира директорът на Английската гимназия Николай Радев.

По думите му училищните ръководства също трябва да предприемат единни мерки.

Според психолога Ина Антонова агресията в българските училища излиза извън контрол. „Всички подрастващи имат нужда да се докажат по един или друг начин, може би защото сме преходно поколение и тези деца израснаха с мутренските истории, с убийствата по улиците и саморазправите. Но удоволствието, което околните изпитват, е същото като при биещите се – адреналинът е на макс”, пояснява тя.

Професионалните спортисти съветват излишната енергия да бъде изразходвана в залата, а не на улицата. 

„Голяма е вероятността по време на тези битки да се стигне до нещастен случай, недай си Боже, до смърт”, коментира Станислав Недков – Стъки,  президент на Федерацията по ММА. 

От полицията започват проверки.