Работници от държави извън Европейският съюз ще попълнят дефицита в летните ни курорти тази година. Работодатели вече кандидатстват за наемането им по нова, облекчена процедура.

В същото време трудовата инспекция разкри схема за нелегално работещи чужденци по зимните ни курорти.

От началото на тази година сезонни работници от държави извън Европейския съюз могат да се наемат за 90 дни по облекчена процедура.

Редът е следният: работодателят подава заявка към Агенцията по заетостта, като преди това е сключил трудов договор със съответните работници. До 2 седмици агенцията трябва да разреши или не пристигането им у нас.

Българският работодател е задължен да сключи здравна застраховка за чужденците, да покрие транспортните им разходи, както и да им осигури квартира.

Снимка: bTV

Преди да стане факт тази процедура, правилата бяха доста по-тромави и работодателите чакаха по-дълго разрешение.

Трудовите инспектори са се натъкнали на схема в зимните курорти, с която се заобикалят правилата. Работата на сервитьори, готвачи, камериерки се маскира като "практическо обучение", за което са пратени от обучителен център. Това спестява сключването на трудов договор.

Снимка: bTV

Курортите сключили договор с обчучителни центрове, които да полазват базите им за "практическо обучение". Вместо да се обучават обаче, чужденците работили в график, включително нощем.

От Агенцията за професионално образование и обучение обясняват, че имат само 9 души, с които да инспектират над 1000 центъра.

Проверки за това как се наемат чужденци предстоят и в летните курорти.

Инспекцията по труда апелира работодателите от летните ни курорти да не вземат пример от колегите си от зимните.Глобите за всеки неправомерно нает стигат до 15 хил. лв.

Снимка: bTV

А на сайта на Агенцията по заетостта има специална телефонна линия. Всеки вторник работодателите могат да звънят на тел. 9265466, за да се информират как легално да наемат чужденци.