„Зелените коридори“ се връщат в първоначалния си вид - няма да има ограничение в кои дни гражданите да се имунизират. С това решение на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров отпада последната му заповед, според която възрастните хора трябваше да се ваксинират от понеделник до четвъртък, а останалите от петък до неделя.

Хората над 60 г. и тези с хронични заболявания обаче ще бъдат с приоритет от понеделник до четвъртък.

81-годишният Тодор Борисов се ваксинира днес след над три месеца чакане. Според него прекалено късно възрастните хора са поставени като приоритет.

„Чувствам се пренебрегнат. Защото още от февруари съм се записал при личния лекар, но досега няма резултат. Той каза, че голяма е борбата за ваксини. На 2-3 дена отива, бори се за 2 флакона и не стига за всички“, допълни той.

И според лични лекари мярката е закъсняла. „Това трябваше да се направи още в началото, когато започнаха ваксинациите в домовете за стари хора. Но откриха „зелените коридор“ и за възрастните всички забравиха“, коментира д-р Зоя Ставрева.

Днес пред кабинетите и ваксинационните пунктове имаше и хора под 60 г. Но и преди да стане ясно, че ограничението отпада, те не бяха връщани. 

Освен като ваксинаицонен кабинет, XI ДКЦ в столицата ще действа и като логистичен пункт за получаване на дози от личните лекари.

„Общопрактикуващите лекари ще дават заявката си до четвъртък за следвщата седмица. При нас доставките ще идват понеделник и сряда, а ваксините ще бъдат разпределяни всеки ден“, обясни директорът на поликлиниката Татяна Евтимова.

В София ваксините ще се получават от 11 разпределителни пункта.

От утре временно се забранява влизането в България на лица от Индия, Пакистан, Малдиви и Бразилия. Изключение са българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства. Те обаче ще останат в 10-дневна карантина.

Също от утре деца до 5 години ще влизат у нас, без да се изисква отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.

Пак от утре спортните състезания ще се провеждат при 50% заетост на местата за публика, дистанция от най-малко метър и половина, както и носене на маски. 

От 31 май пък всички ученици се връщат в клас. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.