Огромен пожар бушува тази нощ край Благоевград. Заради него бяха евакуирани 170 души от село Рилци, съобщи МВР. Снимка от огнената стихия получихме в рубриката "Аз, репортерът".

Сигналът за пожара е подаден малко след 22 ч. снощи. В гасенето са се включили 12 пожарни коли и 40 пожарникари плюс фадрома. Помагали са 14 служители на горското стопанство и 15 доброволци.

Около полунощ са пламнали сухи треви и отделни дървета над село Рилца. Временната евакуация на хората от селото се е наложила, тъй като огънят е стигнал почти до къщите.

Четири часа е дежурил и екип на спешна медицинска помощ. Пострадали няма, а към 6 ч. пожарът е ограничен.

„Изгониха ни и дори не ни позволиха да помагаме, благодарни сме им, че ни спасиха домовете. Ужасът беше голям, изпаднахме в паника, мислихме, че къщите ни ще изгорят. Виждаха се огромни вълни от огън. Къщите бяха спасени и благодарение на това, че вятърът се обърна. Притеснени сме все още”, разказа пред bTV жител на селото.

По думите му основна заслуга за овладяването на огъня имат момчетата от пожарната.

По обяд беше възстановено подаването на ток в селото.

Напълно овладян, но под наблюдение остава големият пожар край Маджарово, който пламна още онзи ден. Обявеното бедствено положение в общината също остава.

Ситуацията се нормализира още вчера, няма застрашени населени места и хора. Действията по пълното погасяване ще продължат поне още 2-3 дни. Пожарът обхвана 8000 дка, от които над 2600 гора.

Причината е запален огън от двама мъже, които приготвяли зимнина. Пламъците обхванали сухите треви и пожарът се разраснал.