Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу трима бивши началници от Агенция „Пътна инфраструктура” (Лазар Лазаров, Дончо Атанасов и Илияна Захариева) за безстопанственост в особено големи размери, съобщиха от държавното обвинение.

Става дума за изграждането на 31-километров участък от АМ „Марица”. Той първоначално е възложен на италианска фирма, която обаче се забавя заради преовлажняване на почвата. Отводняването е възложено от АПИ на фирмата „Пътища Пловдив”, свързана с бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов, която получила без ясна обосновка милиони левове.

Според държавното обвинение близо 31 млн. лв. са постъпили във фирмата на Гергов за работа, която реално е трябвало да свърши италианската фирма и това е щета за Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в особено големи размери.

Преди година заради процесуални нарушения съдът върна делото на прокуратурата. Лазаров отрича вина.

Ако бъдат признати за виновни, пътните шефове може да получат ефективни присъди – до 12 г. затвор за Лазар Лазаров и до 10 г. за Атанасов и Захариева.