Нов модел на домови кражби у нас – полицията е регистрирала няколко групи, които обират горните етажи на жилищните сгради и офиси на първите етажи.

Основната причина е COVID-19. Голяма част от хората са на домова работа.

„Хората знаят, че жилищата на първия етаж са рискови. В тази връзка са ги обезопасили по по-добър начин с оглед на това, че са на първия етаж. Докато хората на по-горните етажи мислят, че няма как да им се случи и са по-малко обезопасени“, казва Марио Киричков от сектор „Престъпления срещу собствеността“ към СДВР.

На първите етажи обирджиите предпочитат офисите и малките магазинчета заради парите, които остават в касите, а те са най-бързо ликвидни.

„Това в повечето случаи е плод на информация кога се събират, кога се концентрират в определения офис и колко време стоят там“, допълва той.

Миналата седмица информацията води банда от трима маскирани към столична аптека. Те започват обира с активиране на СОТ, за да видят колко бързо ще пристигне дежурният екип. Час по късно групата влиза в аптеката.

„Те си отварят вратата съвсем спокойно, вътре имаме щора, която е с охранителна функция. Тя не може да се вдигне без дистанционно, но има кутия, която е за аварийно отваряне при липса на електрозахранване“, обяснява потърпевшият Георги Катинов.

Маскираните за 2 минути разбиват блиндираната врата. Взломяването на сейфа им отнема още 1 минута. Тръгват си най-спокойно. Единият от тях обаче решава да се върне, за да провери дали нещо не е забравено.

„Ние трябва да се барикадираме, за да се предпазим от подобни престъпления“, оплаква се Георги.

По случая е образувано досъдебно производство.

От полицията съветват гражданите около празниците да не споделят в социалните мрежи кога и къде ще почиват, както и какво ще си купуват.