Миньори в няколко града отново излязоха на протест. Докато преди седмица исканията им бяха за заплати, този път недоволството е насочено срещу „неадекватната икономическа политика към съотношението приходи-разходи” в енергетиката и „избирателните действия от страна на НЕК по отношение на разплащането на енергийните дружества”, както се посочва в съобщение от „Топлофикация – Перник”.

След като преди дни бургаските миньори останаха повече от 40 часа под земята, сега служителите на „Топлофикация – Перник” затвориха пътя за Драгичево в едноминутен символичен протест. Миналата седмица те се солидаризираха с колегите си от Бургас и искането им за изплащане на полагаемите им се заплати, но този път настояха за оставките на изпълнителните директори на Националната електрическа компания (НЕК) и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

„Ние настояваме ДКЕВР И МИЕ да предприемат спешни мерки и незабавни действия за преразглеждане и промяна на правилата за търговия с електрическа енергия, както и преференциалните цени за дружествата, произвеждащи топло- и електроенергия по високо ефективен комбиниран способ”, се казва още в съобщението на пернишкото дружество.

Подобни протести в сряда се провеждат още във Враца, Сливен, Русе, Плевен и Габрово. По неофициална информация всички тези топлофикационни дружества са свързани с председателя на партия ЛИДЕР Христо Ковачки, коалиционен партньор на „България без цензура” на предстоящите избори на 5 октомври. Преди седмица бе направен опит за политизиране на миньорския протест, след като председателят на тази формация отиде при протестиращите хора.

От НЕК обясниха пред bTV тежката ситуация с натрупания дисбаланс в енергетиката. Загубата от разликата на закупената и продадената енергия е около 1 млрд. лв. годишно. За всеки продаден мегават електроенергия пък загубата е 53 лв.