Още една дестинация за конен и велотуризъм в Южна Рила ще могат да използват туристите през лятото. Това е новият 25-километров маршрут, изграден в рамките на големия проект за устойчиво управление на националния парк - първа фаза, финансиран по Оперативна програма "Околна среда", съобщиха от парковата дирекция в Благоевград, цитирани от БТА.

В началото и в края на маршрута са изградени кътове за отдих за 20 човека, както и дървени навеси - стоянки за велосипеди и за коне. Той стартира от летовище "Бодрост", преминава през местността Карталска поляна на територията на Национален парк "Рила", после следва трасето за хижа "Македония" и от хижата продължава към местността Карааланица, като в основната си част се движи на надморска височина от 2000 метра. Крайната точка е курортен комплекс "Семково".

От парковата дирекция допълниха, че всъщност това е първият етап от изпълнението на специализиран маршрут за конен и велотуризъм, който трябва да достигне до язовир "Белмекен". Той ще бъде с обща дължина от 80 километра и всъщност ще пресича цялата Южна Рила - от летовището на благоевградчани "Бодрост" до язовир "Белмекен".

Една от основните цели да се създаде този маршрут е да се "разтоварят" от туристи два от районите в Рила, които са най-популярни и посещавани - около Седемте рилски езера и Мусала, заяви директорът на дирекцията Национален парк „Рила" Красимир Андонов.

Южна Рила, според парковите експерти, е с различен облик, но не по-малко привлекателна.

От дирекцията на парка заявиха, че това е маршрут за екотуризъм, трасето минава покрай биосферния резерват "Парангалица" по съществуващ път, който води до хижа "Македония" и е забранено да се ползва от автомобили, за да не се замърсява природата и да не се безпокоят дивите животни, обитаващи резервата и района.

Затова и по цялото протежение са поставени насочващи табели. Групите за конен и велотуризъм трябва да подават заявление по образец в дирекцията на националния парк, тъй като провеждането на специализиран туризъм и масови прояви подлежат на съгласуване, обясниха от ръководството на парка.