Аптекари предупреждават клиентите си, че вече няма да могат да си купуват лекарства на блистери. Това е свързано с въвеждането на системата за верификация на лекарства.

Лекарство против киселини е сред медикаментите, които потребителите най-често си купуват на блистер. Много клиенти научават от своите фармацевти, че лекарствата няма да са в продажба по този начин. Как това е свързано с новите регулации?

Системата за верификация раздели фармацевтите на две. Мненията им са на двата полюса – според някои, системата дава възможност за контрол върху лекарствата, които влизат у нас и промяната е позитивна. Според други обаче, електронната система ще донесе само негативи, особено на малките аптеки.

„Мисля, че ще настане пълен кошмар и случката с електронни винетки ще ни се стори като  един блян. Без винетка може, без лекарство не може”, каза Невена Цанева.

От почти 30 години тя държи малка аптека в центъра на  столицата. Разказва, че на блистер се търсят всякакви лекарства.

„Нямат пари. Искат си блистера  и ние им го даваме. Ще се появи бъг според мен, защото трябва да се верифицира опаковка, а после да се продават блистерите.

И Българският фармацевтичен съюз, и Здравното министерство са категорични, че продажбата на лекарства на парче ще продължи.

„По никакъв начин няма да има изискване за прекратяване на практиката за отпускане на блистер, защото тя е траидиционна за страната”, заяви Илко Гетов от БФС.

От Здравното министерство обещаха, че достъпът до лекарствата няма да е затруднен.

От Българския фармацевтичен съюз обещават още, че повишение на цените на лекарствата заради новата система няма да има.