Брутални кадри на катастрофа с тротинетка предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи. 

В понеделник 16-годишен ученик беше пометен от лека кола в центъра на София.

Инцидентът отново разгорещи дебата за това, кой къде има право да се движи, и как се разследват подобни случаи при липсата на регламент за тротинетките.

Неуспешният опит на ученика да пресече оживен столичен булевард като по чудо не завършва фатално. След удара момчето е със счупен крак.

„То се появява внезапно в лентата, в която минава червения автомобил, без по никакъв начин да сигнализира, т.нар. „опасна зона“. За мен, в случая водачът на лекия автомобил няма вина, според това, което се вижда“, обясни Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадали при катастрофи.

Снимка: btvnovinite.bg

До момента правила за движение на тротинетките няма и инцидентите се разследват трудно.

Проблемът е, че сега тротинетките могат да се движат и по тротоара, и на пътя. Тепърва правила за тях ще бъдат записани в пътния закон.

„Когато говорим за градска среда – има особености – като пътища с над 50 км, където тяхното движение ще бъде забранено, и по скоростни градски магистрали”, поясни Иван Петков -  експерт в ДА "Безопасност на движението". 

Снимка: btvnovinite.bg

В Закона тротинетките ще се приравнят с колелата и ще се движат или по велоалеите, или най-вдясно на пътя. Очаква се предложенията да се гласуват до края на годината.