След повече от половин година нощните барове и дискотеки отвориха отново. Условието - да допускат хора НА 50% от капацитета си. Наш екип провери тази нощ в 4 столични клуба спазват ли се правилата.

След дълго затишие – дискотеки, нощни и пиано барове отвориха врати. Видимо обаче тези, които посетихме, бяха далеч над 50% заетост.

В заповедта си здравният министър е регламентирал посещаемост до 50% от капацитета на нощните заведения и маски за персонала. Не е описана нуждата от дистанция между масите, както и дали заведенията трябва да декларират колко е пълният им капацитет.

„Капацитетът е ясен – има нетна търговска площ. Тази нетна търговска площ е казана на квадратен метър колко човека трябва да има. Като разделите нетната търговската площ на квадратни метри и получавате колко са хората и от там махате половината и получавате колко са на практика възможностите. Проверките се правят, бих казал постоянно, не само от началото на пандемията, а и преди това – пишат се актове, предписания. Това е стандартна процедура“, съобщи Костадин Ангелов.

Ограничението за сватбите и тържествата е техническа грешка, каза здравният министър в оставка. Заповедта ще бъде поправена още в първия работен ден. Костадин Ангелов допълни, че тържествата в ресторантите ще могат да се провеждат при заетост до 50%.