НОИ въвежда нова услуга за бъдещите пенсионери. Институтът ще предупреждава възрастните хора кога наближават възрастта им за пенсиониране и при какви условия могат да се пенсионират. 

Митко Христов е на гишето, за да подаде документите си за пенсия. Набавянето им не било никак лесно, тъй катo по думите му няма никаква информация.

За да бъдат улеснени хора като Митко, НОИ ще изпраща писма до всички 6 месеца преди да навършат възрастта за пенсиониране. В тях ще бъде посочено и какви книжа трябва да набавят бъдещите пенсионери.

"Там ще бъдат посочени основните документи, които те би трябвало да представят заедно със своето заявление за пенсиониране", обясни Любомира Язаджиева от дирекция "Пенсии" в НОИ.

Получаването на писмото обаче не означава автоматично право на пенсия. 

"Трябва да проверят своя осигурителен стаж, защото е необходимо да е налице и изискуемият от закона осигурителен стаж", допълва Язаджиева. 

Догодина жените придобиват право за пенсиониране на 61 години и 2 месеца и при осигурителен стаж от 35 години и 6 месеца. За мъжете са необходими 64 години и 1 месец и стаж от 38 години и 6 месеца.

Очаква се през 2018 г. близо 83 000 българи да навършат годините за пенсиониране.

Бъдещите пенсионери ще започнат да получават своите писма до няколко дни.