Счупената стрелка на гарата в Пловдив, където вчера дерайлира влак с пропан-бутан, е била изправна при последната проверка. Така от Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) отговориха на обвиненията на собственика на влаковата композиция - фирма "Булмаркет". Цялата аварирала композиция вече напусна гарата.

Предстоят още анализи, за да стане ясна точната причина за инцидента. Двата локомотива се намират в депо, където ще бъдат ремонтирани. От фирмата превозвач обявиха, че цялата композиция е била проверена преди да тръгне на път и не са открити проблеми.

В рамките на два часа през злополучното място са преминали три влака преди от там да мине и товарната композиция. Те не са имали никакви проблеми, обясниха от НКЖИ. От там твърдят, че счупената стрелка е инспектирана по график.

„Стрелката е била проверена преди 10 дни, инспекцията е показал, че няма проблем със стрелката. Не мога да се съглася с твърдението, че инфраструктурата е в лошо техническо състояние”, обяви днес Красимир Папупкчийски от НКЖИ.

Данните, свалени от черната кутия на композицията, показват, че тя е навлязла в гарата с 35 километра в час – скорост, по-ниска от максимално допустимата, обявиха от превозвача. Злополучният локомотив от Хитрино е 15-годишен и след ремонт ще се ползва отново.

Премиерът Бойко Борисов вчера кацна директно в Пловдив на връщане след участието си в Мюнхенската конференция по сигурността и е бил запознат лично и на място със ситуацията около инцидента.

Разследването във връзка с инцидента продължава.