Хеликоптерът, който вчера падна в Черно море, е бил технически изправен, а загиналият пилот Георги Анастасов е действал изключително професионално, съобщи през журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Предния ден вертолетът е изпълнявал задача с далеч по-голяма сложност.

До изясняване на причините за трагедията обаче се спира експлоатацията на летателната техника на военноморските сили, защото така е по протокол, предаде кореспондентът на bTV.

Стана ясно, че благодарение на действията на загиналия капитан Георги Анастасов е спасен животът на двама негови колеги и е избегната по-голяма морска трагедия с жертви, включително от намиращите се в района плавателни съдове.

Командирът ще бъде повишен в звание посмъртно, съобщи пред bTV военният министър.

Той съобщи още, че ще бъде награден и водолаз, член на спасителния екип, благодарение на когото другите двама летци са извадени от морето.

С риск за собствения си живот, той слязъл до потъналата машина, счупил вратата и извадил командира Анастасов. Междувременно другите двама членове на екипажа са качени на борда на плавателните съдове в района.

Георги Анастасов е останал единствен в хеликоптера след неговото приводняване.

Спасителните действия са били незабавни. На място е преценено, че по-бързо пострадалите ще бъдат транспортирани до Варна по вода, отколкото, ако бъде вдигнат още един хеликоптер.  

„Независимо от тежката ситуация, независимо от тежката загуба, благодарение на действията на спасителните екипи, на личната всеотдайност на офицери и старшини, участващи в спасителната операция, тежкият инцидент, тежката загуба не се превърна в трагедия, за което като моряк им благодаря от сърце”, заяви командващият ВМС контраадмирал Митко Петев.

Двамата пострадали летци са в стабилно състояние, съобщи за bTV Константин Герганов, зам.-началник на Военноморската болница във Варна, където са настанени. двамата са контактни, адекватни, с нормални жизнени функции, обясни началникът на реанимация д-р Валентин Милев.

Вече не са зависими от кислородолечението, допълни той.

Според министър Красимир Каракачанов не може да се каже, че инцидентът е въпрос на неподготвеност на екипажа.

9 юни е черен ден за флота и за държавата, каза флотилен адмирал Мален Чубенков, командир на флотилия бойни спомагателни кораби и ръководител на учението "Черно море - 2017", по време на което стана инцидентът.

Чубенков уточни, че произшествието се е случило, след като той е подал сигнал за край на учението. Отлитайки, вертолетът е влязъл в съприкосновение с предната мачта на фрегатата "Дръзки", от която са отрязани около 20 сантиметра.

Вертолетът се е отправил към брега, но загубил устойчивост и паднал във водата.

Късно снощи приключи операцията по изваждане на хеликоптера от водата. В акцията е участвал и плаващ кран.

Машината, която е била на дълбочина около 2 метра, вече е на брега. Най-вероятно няма да има възможност тя да бъде използвана отново.

Премиерът Бойко Борисов коментира случая, като каза, че понеже застраховките не важат за военната техника, а се застрахова само животът, вчера "сме загубили 50 млн., освен безценния човешки живот на един прекрасен летец, и 50 млн., колкото коледните надбавки на пенсионерите”.

Разследването на инцидента трябва да приключи със заключения до месец.

Загиналият пилот майор Георги Анастасов ще бъде изпратен с пълен военен церемониал на 11 юни в родния му град Ямбол.

На поклонението, което ще се състои от 11 ч. на Централните гробища в града, ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи от трите вида Въоръжени сили.