Няма регистрирана положителна проба за коронавирус у нас. Това съобщиха от Националния оперативен щаб.

30 проби са изследвани на пациенти от ВМА. Те са отрицателни. 39 проби днес са изследвани в Националната референтна лаборатория, всичките са отрицателни.

Заплахата от коронавирус и вълната от болни от грип, промени плановете за тържествата за националния празник утре. По препоръка на Оперативния щаб се отменя официалната част от ритуала на връх Шипка.

Сигнал за пациентка с температура, върнала се от Италия. Екипът на доктор Иван Димитров от Спешната помощ облича защитна екипировка преди да стигне до адреса.

"Защитната екипировка включва тези три части – защитното облекло, очила и маската. Така сме облечени и аз, и шофьорът", каза д-р Иван Димитров,  лекар в Спешна помощ – София.

Защитната екипировка е за еднократна употреба, след като екипът се върне, тя се изхвърля, а линейката се дезинфекцира.

Хората, които са били в Италия или Китай, и проявят симптомите на заболяването, трябва да се обадят по телефона на личния си лекар, ако нямат – на РЗИ. И те, ако се налага, организират транспортирането с линейка до болницата.

У нас вече и в Стара Загора, и във Варна има лаборатории, които са снабдени с тестове. На сухопътната ни граница все още няма термокамери, доставката им се чака. Контролът е с безконтактни термометри.

"Специално за големите пунктове ще останем на безконтактни термометри, термокамерите не мерят през прегради като стъкло, плексиглас", заяви д-р  Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Междувременно, Националният оперативен щаб препоръча да бъдат отменени тържествата на връх Шипка по повод националният ни празник утре. Основно заради вълната от грип, и случаи на морбили и хепатит А на места.

"Тези болни ще ангажират съответните здравни служби и звена по места – там, където ние очакваме да приберем евентуално заразените с коронавирус, това би довело до преизтощаване на системата и в патова ситуация ще се озовем", каза генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и на Щаба.

 "Организацията, по качването на хората, които желаят да се поклонят и да почетат националния ни празник, остават. Отменя се, отново повтарям, официалната част от ритуала на връх Шипка, всичко останало – гражданите могат да се качат, да си поднесат цветята, да се поклонят", съобщи Гергана Микова, областен управител на Стара Загора.

2 милиона маски за лице се очаква до дни да пристигнат от Холандия. Премиерът Борисов ще преговаря с турската страна за доставка на защитни облекла.