Няма загинали, пострадали или бедстващи хора във връзка с обстановката, предизвикана от обилните валежи съобщи директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. 

Две семейства и една жена са изведени от домовете си и са настанени на безопасни места при свои близки и роднини.

Днес продължава наблюдението на реките Струма, Места, Марица и Тунджа. Очаква се Марица и Тунджа да повишат нивата си и евентуално да създадат проблеми утре. Пуснато е предупреждение към кметовете на прилежащите населени места.

В София момента са получени над 150 сигнала за наводнена пътна инфраструктура, мазета и избени помещения. На терен работят 12 екипа.

Снимка: Таня Илиева

Отстранени са и паднали в речните корита клони на дървета. Сигналите са предимно от западни и югозападни части на града, като "Витоша", "Връбница", "Подуяне", "Люлин", "Красно село", "Овча купел".

Екипи на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" извършват обходи непрекъснато и са на терен. 

Нивата на всички реки на територията на Столична община са повишени поради интензивните валежи и топене на снега от високите планински части. Осигурено е 24-часово наблюдение на реки, критични речни участъци и общинските язовири.

Заедно с екипите на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" работят и 9 доброволци от Доброволното формирование на Столична община. Те осигуриха 350 чувала с пясък, необходими за изграждането на защитните диги покрай речни корита.

Продължава и контролираното изпускане на водите на язовир "Суходол"-2. Изградени са диги на четирите оттока към Южната дъга на Околовръстен път, както и диги по река Стубела, местност "Смърдана" с цел предотвратяване на разлив.

В Мало Бучино тази сутрин не вали и обстановката е по-спокойна. Вчера обаче реката заля няколко къщи и се наложи да бъде евакуиран един човек. След намесата на службите ситуацията е овладяна. Реката не е стигнала до нови къщи.

Според Теменужка, която има къща в Мало Бучино, проблеми с реката има от много години.

„Тази река трябва да се вкара в ръкав, както е направено в Суходол и Иваняне. Трябва да се изгради мост. Никой не го взема под внимание. Чувам постоянно: Има проект, пари няма”, каза тя пред bTV.

По данни на БАН количествата на падналите валежи в София са между 40 и 80 литра на кв. метър, като най-много са в района на "Княжево" - 80 литра на кв.метър.  

За днес, 2 декември, за София прогнозата е за жълт код - в часовете преди обяд валежите ще продължат със сумарно количество - между 20 и 30 литра на кв.м.

Реките в област Монтана са с повишени нива, като най-високи са водите на Огоста и Берковска.

В ниските части край Берковската река е най-тревожно.

Наводнението преди три години нанася големи поражения на къщата на Стефани Иванова, затова и тревогите ѝ са големи. Жената е изкарала безсънна нощ.  

Реката е на метри и от дома на Милка Александрова. За цялостно изграждане на подпорни стени липсват средства, но според нея това не оправдава местната власт.

„Имам племенници, които изчистиха реката през октомври. Ако я не бяха изчистили, не знам какво щеше да стане. От общината казват, че няма пари. Аз като си плащам данъците, пита ли ме някой откъде имам пари и как ги плащам”, категорична е Милка.

Местната власт кандидатства за финансиране от две години, до момента пари няма.