Няма данни за пострадали българи при силното земетресение в Албания, регистрирано вчера, и последвалия го вторичен трус. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Трус с магнитуд 5,6 по Рихтер удари снощи западната част на страната.

В посолството на България в Албания не са постъпвали сигнали за пострадали български граждани, както и за търсещи помощ.

Не се съобщава за жертви след земетресението, което е нанесло материални щети. Не са констатирани поражения върху гражданската инфраструктура като пътища и мостове.

Снимка: EPA

Около 100 души са потърсили спешна медицинска помощ в болници, основно в градовете Тирана и Дурас. През нощта са били организирани 6 кризисни центрове в Тирана за оказване на лекарска помощ.

Снимка: EPA

Посолството на Република България в Тирана препоръчва на българските граждани, пребиваващи и пътуващи в страната, да бъдат предпазливи и да се осведомят подробно за актуалната обстановка. Посолството е в непрекъснат контакт с официалните албански власти и следи ситуацията.

При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Тирана на дежурните телефони: +355 42 233 155 и +355 42 232 906.