„Версиите са няколко. Ние смятаме, че има основания да се предполага, че едното превозно средство е напуснало лентата си за движение и има сблъсък в насрещната лента“, заяви наблюдаващият прокурор Йордан Кожухаров за възможните причини довели до катастрофата с жертви между тир и автобус край великотърновското село Козаревец.

По време на специален брифинг на МВР и прокуратурата във Велико Tърново Кожухаров обаче отказа да разкрие за кое от двете превозни средства става въпрос: „На местопроизшествието има обективни находки, по които може да се направят заключения при какви обстоятелства е станало произшествието, но мисля, че е прибързано да се правят изявления преди заключенията на вещите лица“.

„Обвинения към собствениците на превозните средства могат да бъдат повдигнати след като бъдат изяснени какви са причините за произшествието. Кръгът на лицата, които могат да бъдат привлечени към отговорност е голям в зависимост какви нарушения могат да бъдат установени“, допълни Кожухаров.

Образувано е досъдебно производство по чл. 343 ал.3б от НПК за причиняване на смърт на повече от едно лице. Предвиденото наказание за това престъпление е от 3 до 15 години. 

„Няма информация друг автомобил да е участвал в пътнотранспортното произшествие“, каза Кожухаров.

Снимка: btvnovinite.bg

„Извършен е оглед на местопроизшествието. Тъй като двете превозни средства са били сериозно деформирани, се наложи да бъдат репатрирани, където предстои да се извършат технически експертизи и ще се разбере дали двете превозни средства са били изправни. Предстои и медицинска експертиза дали има алкохол в кръвта на водачите“, съобщи  наблюдаващия прокурор.

„В момента текат следствените действия и предстои назначаването на множество експертизи за установяване на причината на произшествието. Не можем да кажем каква е причината, единственото това, че времето е било неблагоприятно и е било вследствие на мокра настилка на пътя“, каза Христо Христов, зам.-директор на ОДМВР - Велико Търново.