Закриване или преструктуриране на ДКК не мислим да правим. Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на блиц-контрола в Комисията по икономическа политика и иновации, в която тя отговаря на въпроси на народните представители.

"Мислим да оздравяваме държавните предприятия чрез една по-разумна, по-концентрирана политика и с по-голям контрол. Обещах пред вас и публично, че ще се направят пълни проверки в ДКК. Готов е предварителният доклад на Сметната палата. Данните са интересни за това, което заварихме и възнамерявам в най-скоро време да дойда в Народното събрание да искам да ги изложа пред вас публично", заяви още Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС.

Тя обърна внимание, че предварителните доклади в 14-дневен срок трябва да получат мнения и бележки от страна на Съвета на директорите на ДКК, а дотогава този доклад се води като предварителен. По думите ѝ първата задача е да се спрат течовете и кражбите от държавните предприятия, втората е да се намерят на тези предприятия достатъчно възможности за бизнес, износ и презентиране на българските продукти в чужбина и третата - грижата за работещите там.

Вицепремиерът коментира и друга компания, за която обаче заяви, че в коалиционното споразумение е записан текст за закриването ѝ. Това е именно Държавната петролна компания.

"Доброто намерение, записано в закона, когато го прие Народното събрание до ден днешен не е видяло светлина. Мисля, че 2019 г. това се случи, когато се откри петролната компания", каза вицепремиерът. 

В края на блиц-контрола вицепремиерът Корнелия Нинова коментира електронното табло пред Министерство на икономиката и индустрията.

"Стана много интересно едно електронно табло, в което заедно с Държавната комисия по стокови борси и тържища всеки ден качваме актуалните цени на едро на основните храни. Стана голяма дискусията - един "за", друг "против". Какъв е смисълът на това? Засякохме големи разлики в някои от основните хранителни продукти, между продажбата на едро и продажбата на дребно. С тази информация целим да информираме обществото на какви цени се продава на едро и те да могат просто да бъдат информирани колко е надценката. Това е един сигнал да не се опитва да се прави спекула на пазара, да не се надуват излишно цените", каза още Нинова.

По думите й, колкото и да е критикувана тази мярка, тя има и последователи.