Направих всичко по силите си – така лидерът на левицата Корнелия Нинова резюмира опитите за съставяне на кабинет с третия мандат.

„Оттук нататък отговорността е на президента“, пише още тя във „Фейсбук“.

„Искам да им кажа: направих всичко по силите си, за да помогна. Предложих открити и честни преговори за правителство, което да даде сигурност и спокойствие. Атакуваха ме, че имитирам, за да остана министър. Предложих парламентът да продължи работа до 15.08 и да задържим мандата дотогава. Нападнаха ме, че нарушавам Конституцията, и че го правя от жажда за власт за още две седмици. Предупредих какво ни чака без председател на КЕВР. Обявиха ме за некомпетентна и алчна за власт. Внесох програма и закони, които щяха да решат много от проблемите. Днес даже и не ги допуснаха в дневния ред на парламента“, пише Нинова.

Тя допълва, че сега се разбира, че вече е късно.

„Яростта, омразата и желанието за бързо идване на власт на стария модел на управление от страна на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“, уби всяка възможност за държавническо и разумно решение за излизане от кризата“, казва Нинова.

Тя допълва, че оттук нататък отговорността е в ръцете на президента и на „онези, които не проявиха никаква грижа за хората и грам мисъл за следващите месеци“.