„Изпълняваме ангажиментите, които поехме – да преговаряме с първата политическа сила по политики и приоритети, като търсим това, което ни сближава“, заяви на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Смятаме, че хората имат нужда от сигурност и това може да бъде дадено от работещ парламент и редовен кабинет. Полагаме усилия такъв да бъде съставен“, каза Нинова.

Тя обяви, че няма информация за това как вървят разговорите с другите две формации – „Демократична България“ и „Изправи се БГ!Ние идваме!“. Корнелия Нинова посочи, че с „Има такъвъ народ“ (ИТН) са постигнали съгласие за осем приоритета в сферата на икономиката.

Един от тях е държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а да се засили нейната роля на регулатор и помощник на българската икономика, посочи Нинова. Тя съобщи, че за ББР е постигнато съгласие да не се приватизира, а да се преструктурира, за да стане наистина банка на малкия и средния бизнес.

Намаляване на лицензионни разрешителни режими, които са в тежест на малките и средни фирми, е друг въпрос, по който са разговаряли ИТН и БСП.

По отношение на енергетиката, Нинова заяви, че с ИТН са се разбрали, следващото редовно правителство да внесе искане пред Брюксел за удължаване на срока на работа на „Мини Марица Изток“, както и за запазване на ядрената енергетика. 

„Постигнахме съгласие част от данъците да остават на разположение на общините, както и да увеличим капитала на Българската агенция по експортно застраховане за малки и средни фирми, за да подпомогнем за износа на българската продукция“, каза лидерът на БСП. 

Днес продължаваме по плана и предстои среща по съдебната реформа, борба с корупцията и външна политика, уточни лидерът на БСП.